Visie en strategie

Argumentatie

Een wooncoöperatie van en voor ouderen heeft buiten het realiseren van levensbestendige huisvesting ook andere doelen. Wij ouderen worden door de overheid gewaarschuwd niet de vereenzamen en stil te vallen. Samenwonen met anderen verkleint de kans daarop aanmerkelijk. Verder zal de (gezondheids-)zorg steeds meer onder druk komen te staan, ook door de vergrijzing. Binnen een georganiseerde woonvorm zal het makkelijker zijn elkaar te helpen en is professionele medische ondersteuning effectief te organiseren. Verder wonen we vreselijk scheef met z’n allen. Zestig procent van de eengezinswoningen in Graft/De Rijp wordt bewoond door een of twee personen. Velen zouden best anders willen wonen, ruimte maken voor gezinnen. Doorstroming wordt gezien als een zeer effectieve manier om wat te doen aan het woningtekort. De Wooncoöperatie De Rijp is niet alleen een vastgoedproject, maar probeert ook op enkele maatschappelijke problemen antwoord te geven.

In oprichting

De wooncoöperatie De Rijp is nu (april ’25) een vereniging in oprichting. Er is nog geen bestuur omdat de gemeente Alkmaar onduidelijk blijft of ze een initiatief voor een knarrenhof wel of niet willen ondersteunen. We hebben dus een soort kip-ei probleem. Om een volwaardige partner te zijn bij voorbeeld voor gemeente, om subsidie aan te vragen of om aan derde opdrachten te kunnen geven zou je een juridische identiteit moeten hebben. Maar dat vereist een bestuur, een organisatie met leden, lidmaatschapsbijdrage, een bankrekening, notariële akten en inschrijving in de Kamer van Koophandel. Maar is dat allemaal de moeite waard als “er getrokken wordt aan een dood paard” en het kost in tijdsbesteding en nogal wat geld om die stappen te zetten. Nu de realisatie van seniorenhuisvesting nog een initiatief van Annelies De Rave en Hans Grotenbreg.

Visie

In de tweede bijeenkomst van de Woonco is een eerste aanzet gekregen voor een mogelijk visie. Op de vraag bij een digitale enquête naar de belangrijkste kenmerken van een woongemeenschap waren de meest gegeven antwoorden burenhulp, gezelligheid en veiligheid. En op de vraag wat de functie van de gemeenschappelijke ruimte zou moeten zijn scoorde buurtplein als hoogste. De deelnemers wilden daar graag koffiedrinken, spelletjes doen, samen eten en sport kijken op een groot scherm. Het belangrijkste voor het gehele project was het verkrijgen van een “levensbestendige woning en gemeenschappelijkheid” Je zou mooie zinnen kun schrijven voor een visie maar een visie moet gedragen worden, anders blijft het dood papier. Er zal daar nog heel veel over gepraat moet worden.

 

Strategie

De strategie is in de praktijk geboren. De percelen in het dorp waar je nog 30 kleinere woningen kwijt kan zijn in bezit van de gemeente. En van de gemeente kun je enige tegemoetkoming verwachten (goedkopere grond) omdat er ook maatschappelijke doelstellingen ingevuld worden. Dus in eerste instantie is de inzet de verschillende partijen binnen de gemeente (wethouders, raadsleden en ambtenaren) overtuigen van ons idee en daarom volop deel te nemen aan bijeenkomsten over de Woonvisie en de Dorpsagenda. Als er enig zicht is op een bouwlocatie zal er letterlijk geïnvesteerd moeten worden en zal er geïnvesteerd moeten worden in idee-, en groepsvorming.