De Gemeente
Na een overleg in januari ’24 met enkele gemeenteambtenaren is er voor gekozen bij de gemeente op drie trajecten in te zetten. Maar eerst de achterliggende hoofdargumentatie. Een wooncoöperatie van en voor ouderen heeft buiten het realiseren van levensbestendige huisvesting ook andere doelen. Wij ouderen worden door de overheid gewaarschuwd niet te vereenzamen en stil te vallen. Samen wonen met anderen verkleint de kans daarop. Verder zal de (gezondheids)zorg steeds meer onder druk komen te staan, ook door de vergrijzing. Binnen een georganiseerde woonvorm zal het makkelijker zijn elkaar te helpen en is professionele medische ondersteuning effectief te organiseren. Verder wonen we vreselijk scheef met z’n allen. Zestig procent van de eengezinswoningen in Graft/De Rijp wordt bewoond door een of twee personen. Vele zouden best anders willen wonen, ruimte maken voor gezinnen, maar kleinere woningen zijn er niet veel. De Wooncoöperatie De Rijp is niet alleen een vastgoedproject, maar probeert ook op enkele maatschappelijke problemen antwoord te geven. En de gemeente zal ons dan ook als een maatschappelijke organisatie moeten zien en behandelen



Aldus, drie trajecten.
- Het zou logisch zijn als de gemeente grond ter beschikking stelt tegen een lagere prijs dan bij verkoop dan aan projectontwikkelaars, net als zij doet bij woningcorporaties. Dit gezien de eerder genoemde maatschappelijke aspecten. Om dat te bewerkstelligen is ingesproken bij de raadscommissie Middelen, heeft de raad het verzoek over genomen en heeft de wethouder als antwoord gegeven dat maatwerk altijd mogelijk is,maar zij nu geen aanleiding ziet vooruitlopend haar beleid en handelen hierin te veranderen. Ook later is door een raadslid gevraagd om anders met initiatieven van woongroepen om te gaan. Ook toen kwam een afwijzend antwoord met als hoofdargument dat er geen een op een afspraken vooraf gemaakt konden worden over grondverkoop gezien het Didam-arrest. Daarin heeft de Hoge Raad vastgelegd dat net als bij diensten en werken, ook vastgoed- en grondverkoop openbaar aanbesteed moeten worden. Als woongroep moet je dus altijd in concurrentie met projectontwikkelaars.
- De gemeente heeft de keuze specifieke aandachtsgebieden te hebben bij woningbouw. Dat legt ze vast in de Woonvisie, een algemeen beleidsplan voor een looptijd van 10 a 15 jaar. Gezien het scheve wonen en de vergrijzing zou het logisch zijn dat de gemeente vastlegt de aankomende jaren ook meer aandacht te geven aan seniorenhuisvesting waarbij ook aan de eerdere genoemde maatschappelijke problemen invulling gegeven wordt. Bij inspraakmomenten wordt de seniorenproblematiek onderkend maar onduidelijk blijft of er prioriteit aan seniorenhuisvesting gegeven zal worden. De afronding van de Woonvisie is stopgezet. De kamer zal eerst de wet Versterking regie volkshuisvesting vast moeten stellen. Deze is in 2026 gepland en het is maar de vraag of deze regering dat haalt.
- De gemeente is tot de conclusie gekomen dat ze ook aandacht moet besteden aan de dorpen die bij Alkmaar horen. Men is onder de noemer Dorpsagenda een traject gestart van onderzoek, enquêtes en dorpsbijeenkomsten. In 2024 waren Graft en de Rijp aan de beurt en natuurlijk hebben we als Woonco onze gedachten over seniorenhuisvesting op de Meelzak of het Landje van Ter Beek naar voren gebracht. In mei 2025 is de concept-dorpsagenda van De Rijp vastgesteld. Het is "concept" om de Dorpsraad van Graft, De Rijp ook ruimte te bieden haar inbreng te hebben. Een tweede document wat de raad vaststelde was de Dorpsagenda Overstijgend. B&W geeft aan met de Provincie te willen gaan overleggen over grotere uitbreidingen in landelijk gebied. Dit om mogelijk te maken dat starters en ouderen in hun eigen dorp kunnen blijven wonen.
Naar aanleiding van een introductiebrief aan het bestuur van de gemeente Alkmaar zijn we in contact gekomen met het Groen-Links raadslid Tineke Bouchier. Woongroepen en alternatieve realisatietrajecten van woningen heeft al jaren haar aandacht. Met haar trekken we op in de raad en bijvoorbeeld onze vraag bij de commissie Middelen wordt dan een één-tweetje richting wethouder.
Maak jouw eigen website met JouwWeb