lokaties
De Meelzak
Het buitengebied van Graft/ De Rijp is Provinciaal Landschap. De Provincie bewaakt daar het open landschap en voor bouwen van woningen is bijna geen toestemming te verkrijgen. Binnen de bebouwde kom van Graft/De Rijp, waar gemeentelijke bestemmingsplannen de ruimtelijke ordeningen regelen, zijn er maar weinig plekken waar nog meerdere woningen gebouwd kunnen worden. De Meelzak is er daar een van. De Meelzak, het grasveld en de parkeerplaats achter het botenhuis, is volledig in bezit van de gemeente en de bestemming is verkeersareaal met een beetje groen. Waarom bijna het hele gebied verkeersareaal is, is niet helemaal duidelijk. Er wordt gesproken over een parkeerplein om de parkeerdruk in het dorp weg te nemen en daarmee ook het toerisme te stimuleren c.q. minder overlast te hebben van de mensen van buiten het dorp de plaatselijke horeca bezoeken. Dat past binnen de bestemming verkeersareaal. Een andere reden zou kunnen zijn dat bij het opstellen van het bestemmingsplan nog niet duidelijk was hoede ontsluiting van het nieuwbouwplan De Pauw zou worden. Daar is toen wat ruimte gecreëerd om een bredere keuze te hebben.


Het is nu duidelijk hoe de Pauw ontsloten is. Veel dorpelingen zien de Meelzak als evenemententerrein. “Mooi toch, zo’n open plek in het centrum van het dorp. Kunnen we leuke dingen doen.” Bij de meeste evenementen (Kermissen Midwinterfeest) staan er tenten op de parkeerplaats van het voormalige gasfabriekterrein of op het parkeerterrein bij de haven. Het grasveld wordt alleen gebruikt voor de jaarlijkse zeskamp, de koningsspelen en recent voor de lichtshow bij oud en nieuw. Dat laatste evenement zou wel eens belangrijker kunnen worden. Een ander argument dat langskomt bij het praten over woningen op de Meelzak is de ontsluiting. Meer woningen in het centrum van het dorp zal tot meer verkeer leiden op het hoekje Zuideinde/Jan Boonplein, het verkeersknooppunt van De Rijp. En anders dan evenemententerrein, hoor je ook vaak het idee parkeerplaats voor bewoners in de dorpskern en toeristen. Net of dat niet tot meer auto’s zal leiden. Eerder zijn er plannen geweest om het gasfabriekterrein en een deel van de Meelzak te bebouwen. HSB uit Volendam (naar zeggen eigenaar van een klein deel van de parkeerplaats) had plannen maar die zijn gesneuveld in de economische dip van 2008. Wat je wel ziet is dat er toen voor een ontsluiting was gekozen via het voormalige terrein van garage Borst.
De Woonco heeft nog geen ontwerptekeningen voor nieuwbouw. Om een referentie te hebben, gevoel te krijgen voor schaal en grootte, gebruiken we het Rietbuurtje en de stolp die er naast staat. We hebben tekeningen laten uitwerken hoe het er uit zou kunnen zien als je dertig kleinere woningen en een stolp, voor de gemeenschappelijk ruimte en enkele appartementen, neerzet op de Meelzak. Je zou dit als uitgangspunt kunnen nemen. Het sluit aan bij de woningen van het Sint Jacobsbuurtje, sluit aan op de schaal van De Rijp en de gezamenlijke tuin van de Woonco zou best openbaar kunnen zijn. Als je het aan een projectontwikkelaar overlaat krijg je bouwplannen zoals in 2008 met bebouwingsdichtheden zoals in de Pauw. En let wel, het is een van de laatste plekken waar je nog wat meer woningen kwijt kunt in De Rijp. Daar moet dus goed over nagedacht worden en niet zomaar de standaard van de projectontwikkelaars laten bouwen


Het Landje van Ter Beek
Het Landje van Ter Beek, het weiland tussen de Plus en het zorgcentrum De Mieuwijdt,is in eigendom van de gemeente en heeft de bestemming groen. En mogelijk zitten er ook archeologische objecten in de grond, in het bestemmingsplan worden onderzoeksverplichtingen opgelegd en beperkingen gesteld aan de omvang van mogelijke bebouwing. Doordat het landje niet is bebouwd, is het een van de laatste punten waar je vanaf het oude lint nog de polder in kunt kijken. Het beeldkwaliteitsplan van 2008 geeft aan dat dit soort doorzichtplekken behouden moeten worden. En het is ook een mooi stukje, met het uitzicht, de kastanjelaan en de dertigerjaren woningen aan de andere kant. Het landje wordt nu, voor periodes van vijf jaar om niet verpacht, aan een dorpsgenoot, voor het houden van klein vee.


We hebben tekeningen laten uitwerken hoe het eruit zou kunnen zien als je dertig kleinere woningen en een stolp, voor de gemeenschappelijk ruimte en enkele appartementen, neerzet op het Landje van Ter Beek. En je ziet, bij de realisatie dertig woningen op het landje is er nog heel veel uitzicht op de polder. En je zou ook breder kunnen kijken. In de gemeenschappelijke ruimte van een knarrenhof aldaar zouden ook de publieke functies van het Rijperhuis plaats kunnen vinden. De gemeente heeft dan de mogelijkheid op de plek van het Rijperhuis nieuwe woningen te ontwikkelen. Een alternatieve gedachte richt zich op duurzaamheid. In het westen van het land is het gebruikelijk eerst op te hogen met enkele meters zand voordat er gebouwd gaat worden, om uit de nattigheid te komen. Het nadeel is dat je daarmee de hele biotoop van het veenweidegebied vernietigd. Bij woningen rustend op betonnen caissons die in het veen hangen, woonboten dus, en ontsluiting met steigers, blijft de natuur grotendeels in stand.

Over de Boeijersloot
Het buitengebied van Graft/ De Rijp is Provinciaal Landschap. De Provincie bewaakt daar het open landschap en voor bouwen van woningen is bijna geen toestemming te verkrijgen. Maar gelukkig is alles relatief. Landelijk is de noodklok geluid dat we vastlopen in Nederland qua woningbouw als “een straatje erbij” niet kan. De Provincie Noord-Holland heeft daarop haar regelgeving voor woningbouw in het beschermd landelijk gebied in maart 2025 verruimd. Tot 25 woningen is, onder voorwaarde mogelijk binnen de Omgevingverordening (art. 6.59a) en bij meer dan 25 woningen “kan de gemeente in overleg met de provincie kijken naar maatwerk. De uitgangspunten voor de ontwikkelingen zijn te vinden in de Uitgangspunten en werkwijze maatwerk (pdf). En de gemeente heeft aardig wat percelen in eigendom over de Boeijersloot. B&W van Alkmaar geeft in de Dorpsoverstijgende Agenda aan van de ruimte die de Provincie biedt, gebuikt te moeten maken. Ze gaan dus met de Provincie overleggen over grotere uitbreidingen in landelijk gebied c.q. bouwen over de Boeijersloot.
Aansluitend op het gemeentelijk eigendom heeft de Segesta Groep percelen in eigendom. En, natuurlijk, zij zijn als ontwikkelaar niet tegen het bouwen over de Boeijersloot en willen daarbij ook wel rekening houden met de bouw van een knarrenhof. Onderstaand een eerste idee de hele strook voor het volkstuinencomplex tot ontwikkeling te brengen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb